Hej, witajcie 🙂 Dzisiaj pogoda mimo wiosny nie rozieszcza nas słońcem, ale jak na niedziele przystało, daje wam odrobinę słońca na talerzu 🙂🙂🙂 Dziś przepis na: Domowy sorbet z brzoskwini, w sosie mango, z pudrową bitą śmietaną i świeżą miętą 🍋🍋🍋
⭐️ Do przygotowania:
3-4 soczyste brzoskwinie
3 sztuki mango
Parę listków mięty
Śmietana kremówka 36%
Woda bez gazu (pare łyżek)
Limonka
Cukier puder
⭐️Sposób wykonania:
Brzoskwinie, dokładnie myjemy i odsączamy w ręczniku papierowym.
Obieramy, przekładamy do miski, dodajemy wodę, cukier puder i blendujemy na jednolitą masę.
Odłakdany do lodówki, żeby schłodzić naszą substancję.
Rozciągany na blacie folię spożywczą, a na niej układamy nasz sorbet, po czym zaczynamy go zeijać w formę „cukiereczka”.
Powtarzamy te czynność aż do wyczerpania naszego płynu.
Kładziemy nasze cukiereczki, na bluszcze jeden obok drugiego, ale tak żeby się one nie stykały ze sobą.
Do miski wlewamy śmietanę kremówkę,i ubijamy na sztywno.
Na sam koniec dodajemy cukier puder i ubijamy drugi raz.
Na końcu wszystko orzekłafamy do rękawa cukierniczego i róenięż idkładamy do lodówki.
Te samą czynność powtarzamy z mango, natomiast do miski ląduje również sok z limonki, woda i listki mięty.
Razem wszystko blendujemy, i przecieramy dokładnie przez sito.
Wyciągamy nasz sorbet, rozpinany folię i układamy na talerzu.
Dookoła pointujemy naszą bitą śmeitanę, a całość polewamy naszym sosem mango.
Przystrajane świeżym i obnytymi listkami mięty.
Udanej zabawy i miłego dnia w tym wiosennym dniu 👨🍳👨🍳👨🍳 🙂