Witam was serdecznie po raz kolejny
Dziś przepis na… lekką sałatkę warzywną z sosem miodowo musztardowym, podana z marynowanym czerwonym śledziem, pieczywem i oliwą
Do wykonania:
– Filety śledziowe
– Sok z buraka (może być gesty koncentrat)
– Sałata lodowa (krucha)
– Seler naciowy
– Tarta marchew
– Rzodkiew
– Por
– Mandarynka klementynka
– Jabłko
– Siekana zielona papryka
Sos miodowo musztardowy
– Miód
– Przegotowana woda
– Sól i pieprz
– Sok z limonki
– Oliwa z oliwek
– Musztarda
Sposób wykonania
1. Śledzia oczyszczamy i przekładamy na ręcznik papierowy.
2. Przekładamy do miski, obsypujemy pieprzem, solą, sokiem z limonki, następnie zalewamy sokiem z buraka foliujemy i odkładamy do lodówki na noc.
3. Wszystkie wymienione warzywa kroimy w cienkie paski i również doprawiamy solą i pieprzem.
4. Wszystko mieszamy dokładnie i odstawiamy na kilka chwil aż przejdzie smakiem.
5. Do miski dajemy wodę, musztardę, miód, sól, pieprz, sok z limonki i oliwę z oliwek. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy do lodówki aż sos zacznie robić się bardziej aromatyczny.
6. Gdy będziemy mieli już gotowego śledzia, zwijamy sałatę i siekamy ją w bardzo cienkie paski, układamy pokrojone warzywa, na sam szczyt naszego wyprodukowanego śledzia, i zalewamy w delikatny sposób naszym sosem musztardowy miodowym.
7. Na sam wierzch stroimy naszą sałatkę świeżym gałązkami kolendry.
8. Sałatkę podajemy ze świeżym pieczywem i okiwą z oliwek
Miłego przyrządzania i smacznego