Witajcie 🙂 Większości osób zapewne, barszcz czerwony kojarzy się ze świątecznym klimatem i pysznymi uszkami. Dzisiaj podzielę się z wami przepisem na barszcz czerwony inaczej, czyli na bazie jabłek, octu i majeranku, podany z pieczonym jabłkiem w miodzie i wędzoną makrelą 🙂
Do przygotowania:
– Bulion warzywny ok 3/4 l
– 1,5 do 2,5 kg pokrojonych w ćwiartki buraków
– Liść laurowy
– Ziele angielskie
– Pieprz młotkowany do smaku
– Sól do smaku
– Cukier do smaku
– Majeranek tarty
– Jabłka ok 1,5 kg pokrojonych w ćwiartki
– Ocet 3/4 łyżki stołowe
– Sok z buraka dla koloru lub koncentrat buraczany 250 ml
– Oliwa z oliwek 3 łyżki stołowe
Jabłko w miodzie z wędzoną makrelą:
– Jabłko dorodne duże i twarde
– Świeża makrela wędzona tusza
– Jedna duża stołowa łyżka miodu
– Mała łyżeczka cukru
– Szczypta majeranku
– Szczypta cynamonu
– Odrobina oliwy
– Odrobina masła
Sposób przygotowania:
Do garnka, wlewamy bulion warzywny, czysty, przecedzony przez sito. Nastawiamy mały ogień i czekamy aż bulion zacznie się nagrzewać.
W międzyczasie dodajemy buraki, jabłka, liść laurowy, majeranek, ziele, pieprz, sól i cukier. Czekamy aż wszystko razem się połączy na małym ogniu, tak samo jak przy gotowaniu rosołu. Pod sam koniec, dodajemy ocet, oliwę i sok lub koncentrat z buraków. Zagotowujemy jeszcze raz i odstawiamy aż przestygnie.
Jabłko układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy jabłko, polewamy od góry miodem, w taki sposób by cały owoc ociekał w słodkości, posypujemy majerankiem , cukrem, cynamonem, dajemy odrobine oliwy i masła.
Następnie wkładamy do pieca i nastawiamy na 280 stopni ale nie ustawiamy czasu. Obserwujemy tylko do momentu, aż jabłko zacznie miękknąć a miód zacznie się karmelizować.
Jabłko po upieczeniu układamy na głębokim talerzu. Na sam wierzch układamy kawałki wędzonej makreli, natkę pietruszki lub kolendry, dookoła zalewamy talerz naszym brunatnym barszczem.
Smacznego i miłego gotowania